Tillfällen då du kan behöva hjälp av en advokat

Advokater förknippas ofta med försvarare av brottslingar och även om det ligger något i det så finns det många tillfällen man kan behöva hjälp av en advokat. Några exempel är livssituationer som på något sätt förändrar livet – ett giftermål, en separation eller ett husköp. Här kan du läsa mer om advokater och när dom kan vara behjälpliga.

Vad är en advokat?

Det finns många som erbjuder juridisk rådgivning och det krävs egentligen ingenting för att få kalla sig jurist. För att titulera sig som advokat finns dock högre krav – det är en skyddad titel och man behöver, förutom 3 års erfarenhet av arbete som jurist, bli antagen av Advokatsamfundet. Tar du hjälp av en advokat kan du alltså vara säker på dennes titel och kunskaper och det finns många olika tillfällen i livet då man kan behöva en.

Hjälp av en advokat vid brottmål

Många som har direkt behov av hjälp av en advokat är personer som står åtalade för brott. Advokaten fungerar då som försvarare och dennes roll är i dom flesta fall att peka på förmildrande omständigheter i det aktuella fallet. Ibland yrkar advokaten även på frikännande om den åtalade säger sig vara oskyldigtill brottet, men det är upp till domstolen att avgöra utgången.

Även som målsägande i ett brottmål är det vanligt att ha en advokat som ombud.

Andra tillfällen

Det finns som tidigare nämnt även andra tillfällen och situationer, förutom brottmål, då en person kan behöva hjälp av en advokat. Ofta gäller det viktiga saker som har stor påverkan på livet som gör att många väljer att kontakta en advokat. Det kan till exempel gälla någon av följande punkter:

  • Ingå någon form av avtal – privat eller som företagare
  • I samband med en tvist av något slag
  • Skriva ett kontrakt
  • Skriva ett testamente

I princip vem som helst kan alltså ha nytta av att ta hjälp av en advokat vid olika tillfällen i livet. Ibland gäller det positiva saker, så som att ingå äktenskap och skriva äktenskapsförord, och ibland handlar det om negativa saker. Att ha hjälp av någon som kan sin sak har dock många fördelar och trots att det inte är gratis att anlita en advokat kan det vara värt den pengen det kostar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *